„Потисје – Бечеј“: Депонија у Ботри без ризика од пожара

На иницијативу руководства комуналног предузеће „Потисје – Бечеј“ доо, након пожара који се десио у непосредној близини локалне депоније у Ботри прошлог месеца, фирма Текон-Техноконсалтинг из Београда урадила је термално снимање депоније у Бечеју и доставила анализу овој фирми и јавности.

Према извештају ове фирме када је у питању затечено стање на дан 13. августа ниједна од четири стране депоније које су снимане нису термално активне и нема већих површина које могу бити проблематичне.

У извештају о затеченом стању се каже да постоји само једна тачке на депонији која показује повишену теппературу у односу на тело депоније, тј. изнад 35 степени, и ова тачка налази се на површини где депонија има највишу тачку. Анализа није утврдила за сада зашто је то тако.

У извештају се такође каже да након мерења количине депонијског гаса који је рађен на 2 до 5 метара дубине нема повишених вредности када је угљен диоксид у питању, као и да није присутна експлозивна концентрација метана.

На термалном отиску у обједињеном извештају који је ово предузеће на конференцији за штампу доставило медијима нису уочене зоне повећане температуре. У извештају је фирма Текон-Термоконсалтинг дала и препоруку да се два пута годишње обављају снимања термалном камером како би се пратила ситуација и евентуално предупредиле инцидентне ситуације. Препоручили су и геодетско снимање депоније ради праћења повећања запремине тела депоније као и контролна мерења депонијских гасова у истој динамици.

Снимање и анализа која је урађени свакако су и додатне адекватне превентивне мере јер било каква инцидентна ситуација па чак и мањи пожар на депонији могу да имају несагледиве последице за животну средину уколико се само тело депоније запали. Пожар који се десио прошлог месеца био је на срећу у ветрозаштитном делу око депоније али и довољно близу за забринутост.
Из овог предузећа, када је у питању безбедност система, најавили су и сарадњу са фирмом „Линде-гас“која би требало да резултира постављањем подземних постројења за гашење пожара. Систем ових постројења функционише тако да се угљен диоксид упумпава у биотрнове како би се пожар угасио „изнутра“ у телу депоније.

Овај систем би такође био веома делотворан лети када су екстремно високе температуре и кад постоји већа опасност од пожара.
Из „Потисја-Бечеј“ најавили су и постављање 40 нових жутих контејнера у Бачком Петровом Селу чиме ће коначно ово село бити потпуно покривено контејнерима за рециклажни отпад.