Óbecse

Több mint 20 millió dinárt kaptak a község iskolái a tartományi kormánytól

Óbecse községben a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatá-si és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság 2019 óta közel 22 millió dinárt ruházott be – közölte Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, aki október 17-én megtekintette a titkárság által támogatott iskolákat: a péterrévei Samu Mihály Általános Iskolát, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolát, valamint az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát.

– Megközelítőleg 550 iskola van a tartomány területén, amelyeknek különféle beruházási igényeik vannak a tetőszerkezettől kezdve a nyílászárók cseréjén keresztül egészen a sportpályák felújításáig. Próbálunk igazodni ezekhez az igényekhez, de az anyagi lehetőségek korlátozottak – ezért tartom fontosnak, hogy az iskolák a pályázatok benyújtásánál a munkálatokat minél több részre osszák fel, így ha nem is egyszerre, de egyes munkálatokat támogatni tudunk. Ebben az évben olyan pályázatot is hirdettünk, amely eszközbeszerzésre vonatkozott, és a jövőben is azon leszünk, hogy ezeket a lehetőségeket biztosítani tudjuk – nyilatkozta Szakállas Zsolt.

A titkárság 4 millió 600 ezer dináros támogatásának köszönhetően újították fel az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola főépületének a tetőszerkezetét.

– Évek óta szerettük volna rekonstruálni iskolánk tetőszerkezetét, mivel pár helyen beázott. A tartományi oktatási titkárság pályázatán áprilisban nyertünk. A munkálatokat a gyermekek biztonsága érdekében július közepén kezdtük meg, szeptember elsejéig be is fejeztük, de a bádogos munkák október elsejéig eltartottak. A nyár folyamán megkaptuk a titkárság 250 ezer dináros támogatását is, amelynek köszönhetően új felszerelések kerülnek az iskolában működő napközibe. Az új napközit várhatóan december elsején adjuk át rendeltetésének – mondta Tufegdžić Mónika, az iskola igazgatónője.

A Petőfi Sándor Általános Iskolában a nyáron felújították az intézmény egyik régi épületét, és egy korszerű tantermet alakítottak ki a titkárság 2 millió 800 ezer dináros támogatásának köszönhetően.

– A múlt hónapban avattuk fel, és a gyerekek már alkotnak is ebben a művészteremben. Itt működött régen az I. Mátyás király Iskola, amely az első magyar tanítási intézmény volt Alsóvároson. Mi egy művészkuckót álmodtunk meg a helyére, ebben a tanteremben kapott helyett a képzőművészet, a zeneművészet és iskolánk nyomdája is. A titkárság 100 ezer dináros támogatásának köszönhetően egy új okostáblával is gazdagodott intézményünk. Ettől az évtől kezdve egy az oktatási minisztérium által ajánlott programban is részt veszünk, így választható tantárgyként bevezettük a vállalkozást és a pénzügyi jártasságot a felsőbb osztályokban. Ez nagy kihívás számunkra is, a Közgazdaságikereskedelmi Iskola diákjaival együttműködve járjuk ezt az utat – tudtuk meg Potrebić Tőzsér Gabriella igazgatónőtől.

A péterrévei Samu Mihály Általános Iskola a titkárság pályázatán 250 ezer dinárt kapott eszközbeszerzésre, valamint megközelítőleg 650 ezer dinárt meszelésre.